Да ли су бакарне посуде здраве?
Како се испоставило, важно је не само шта се кува и како се јела припремају, већ и у чему. Да ли су бакарне посуде здраве? Док се тефлон дуго сматра потенцијално опасним, тигањи и лонци од природних материјала и даље доказују своје благотворно дејство на здравље. Према даљим студијама објављеним на ПубМед-у, кување хране и чување воде у бакарним посудама није само здраво, већ има и веома благотворно дејство на бактеријску флору. Истраживања показују да посуђе од бакра спречава раст патогена. Како се ово преводи у свакодневну употребу? Да ли је посуђе од бакра боље за ваше здравље од челика или сребра?
Бакар у историји човечанства
Можете ли замислити развој цивилизације без бакра? Овај свестрани метал прати човечанство хиљадама година. Неко би могао бити у искушењу да каже да то мења лице света. Већ у бронзаном добу, када је откривено да легура бакра и калаја ствара тврђи и издржљивији материјал, човечанство је направило квантни скок у технологији – почели су да се стварају бољи алати, оружје и украси. Бакар је постао симбол моћи и напретка. Кипар – главни снабдевач ове вредне сировине у античко доба – чак му је дао и име (лат.цупрум).
Без бакра не би било монументалних грађевина покривених крововима од бакарних легура, величанствених статуа или развоја трговине. Овај је добио захваљујући бакарним новчићима нове могућности. Чак и данас, у дигиталном добу, бакар остаје незамењив – он спроводи струју, повезује свет кабловима и покреће развој технологије. Није ли фасцинантно да је метал откривен пре више хиљада година још увек темељ нашег свакодневног живота? Дакле, када се питамо да ли су бакрене посуде здраве, морамо само да размислимо о односу човечанства са овим елементом. Одговор је очигледан. Међутим, то потврђују и научна истраживања.
Да ли су бакарни лонци здрави?
Бакарно посуђе је популарно у кухињама широм света вековима. Савремена наука пружа све више доказа за њих. благотворно делује на здравље и квалитет припремљених јела. Истраживање објављено у часописуЧасопис за здравље, становништво и исхрану(2012) потврдили су да бакар има јака антибактеријска својства. Шта из овога следи? Захваљујући својим својствима, изузетно је ефикасан у елиминисању патогена као нпрЕ. цолииСалмонелла. Експерименти су показали да складиштење воде у бакарним посудама само 16 сати смањује број бактерија за више од 99%.
Када упоредимо бакар са другим кухињским материјалима као што су нерђајући челик и сребро, студије су показале да бакар делује брже и ефикасније у неутралисању бактерија. Сребро, иако има и антибактеријска својства, делује спорије. Нерђајући челик, међутим, практично нема такве карактеристике. Истовремено, истраживања показују да је посуђе од бакра безбедно за употребу, под условом да се користи на одговарајући начин, нпр.
Лабораторијским испитивањима симулирани су услови свакодневне употребе бакарних посуда. Праћен је ниво миграције бакра у храну и воду. Резултати су потврдили да су ове количине мале и у границама стандарда које је поставила Светска здравствена организација (СЗО). Поред тога, бакар, као елемент у траговима, неопходан је за правилно функционисање тела. Подршка имунолошком систему и метаболизму.
Дакле, да ли су бакарни лонци здрави? Оно што је вероватно очигледно, могу бити здрав избор у кухињи, под условом да се користе свесно. Њихова јединствена антибактеријска својства издвајају их од других материјала. То их чини не само практичним, већ и здравим.
Бакар – важан елемент за здравље
Бакар је елемент у траговима који игра важну улогу у многим биолошким процесима у људском телу. Његов позитиван утицај укључује:
- Производња енергије – учествује у метаболичким процесима у митохондријама.
- Формирање колагена и еластина – подржава здравље коже, крвних судова и везивног ткива.
- Синтеза хемоглобина – помаже у транспорту кисеоника по телу.
- Јача имунитет – има антиинфламаторно дејство и подржава функционисање имуног система.
- Антиоксидативни ефекат – неутралише слободне радикале, штитећи ћелије од оштећења.
- Развој нервног система – подржава функције мозга и нервну проводљивост.
- Одржавање здравља срца – регулише ниво холестерола и подржава рад срца.
Опасности и ефекти недостатка или вишка бакра
Недостатак бакра може довести до анемије, ослабљеног имунолошког система, неуролошких поремећаја (нпр. тешкоћа концентрације), проблема с костима (остеопорозе) и поремећаја срчаног ритма. Симптоми могу бити суптилни, тако да недостатак често остане недијагностикован.
Предозирање бакром, иако ретко, може настати услед прекомерног излагања бакру (нпр. из контаминиране воде или суплемената). Симптоми укључују:
- Краткотрајно: мучнина, повраћање, бол у стомаку и дијареја.
- Дуготрајно: оштећење јетре и бубрега, жутица, неуролошки поремећаји (нпр. напади) и симптоми слични депресији.
И недостатак и вишак бакра захтевају консултацију са лекаром како би се избегле озбиљне здравствене последице. Одржавање адекватног нивоа бакра је веома важно за здравље и добробит.
На шта треба обратити пажњу када кувате у бакарном лонцу?
Кување у бакарни лонци то је право задовољство. Међутим, добро је запамтити неколико правила да бисте у потпуности уживали у њиховим предностима. Бакар савршено проводи топлоту, што га чини савршеним за јела која захтевају прецизну контролу температуре, као што су сосови, креме или карамела.
Међутим, у њима треба избегавати чување киселих намирница, попут јела са парадајзом, лимуном или сирћетом. Контакт са киселинама може довести до ослобађања бакра у храну, што у вишку може бити штетно. Због тога је већина модерних бакарних лонаца обложена слојем нерђајући челик или лим, што спречава такве ризике. Такође је вредно да их перете ручно и избегавате грубе детерџенте да бисте одржали њихов прелеп сјај и функционалност. Припрема јела у бакарним лонцима није само кулинарска уметност, већ и мало луксуза у свакодневној кухињи! Вероватно нема потребе да се питате да ли су бакарни лонци здрави, само почните да кувате. Како?
Како кувати у бакарним лонцима – савети кувара
Припрема хране у бакарним лонцима – може ли бити боље за љубитеље кулинарских искустава и прецизности? Као што многи кувари, попут Алена Дукаса, истичу, „бакар је савршено средство за контролу температуре до последњег степена“. Захваљујући изузетној топлотној проводљивости, бакрене посуде су незаменљиве у припремању деликатних јела као што су кремасти сосови, рижото или чоколадни ганаш.
Искусни кувари их препоручују и за карамелизацију поврћа и пржење меса. Равномерна дистрибуција топлоте омогућава савршену текстуру и укус. Важан савет: увек добро загрејте лонац пре кувања, али избегавајте превисоке температуре да не бисте оштетили унутрашњи заштитни слој.
Гордон Ремзи предлаже да се прави класични холандски сос у бакарним лонцима – њихова топлотна проводљивост минимизира ризик од згрушавања. За љубитеље десерта, бакарни лонци су савршен избор за припрему домаћих слаткиша или џемова. Не заборавите да их оперете ручно након кувања и редовно их полирате како бисте задржали њихов прелеп сјај – јер кување је такође и естетика! А кухиња опремљена бакарним лонцима изгледа елегантно и луксузно.
Здраво и са стилом – најлепши бакарни лонци и посуђе
Бакарне посуде није само алат за кување. Врло често су права уметничка дела која украшавају кухиње широм света. Произведене вековима у традиционалним фабрикама као што су оне у Италији, Француској, Шпанији и Индији, бакарне посуде нису само елегантне, већ и јединствене у погледу функционалности.
Најбољи лонци се праве ручно. Искусни мајстори воде рачуна о сваком детаљу и замршеној, прецизној изради. Зато се поставља питање „да ли су бакарне посуде здраве?“ има одговор у овом контексту: правилно обезбеђени, апсолутно су безбедни, а њихова одлична топлотна проводљивост значи да се храна кувана у њима задржава пун укус и нутритивне вредности.
Таква јела савршено се уклапају како у рустикалне кухиње, где дају топлину и карактер, тако и у модерне ентеријере, где представљају посебан акценат. Лепо изложени на полицама, бакарни лонци нису само практични, већ и естетски – они су улагање у елеганцију, здравље и квалитет кувања.
Оставите коментар