Ранг листа ресторана у Риму – топ 10

Да ли сте знали да Рим има више Мишленових звездица него већина европских престоница? То није случајност. Зато рaнг листа ресторана у Риму не може бити случајна!
Заправо, увек је тако било. Још су цареви организовали гозбе које су трајале сатима. Сећам се како сам читао о Нероновим банкетима – дванаест јела, најбољи кувари из целог царства. Данас то изгледа слично, само што уместо царева имамо шефове кухиња са међународним признањем.
Рим има 13 Мишленових звездица у 10 ресторана према подацима за 2024. годину. То је више него Мадрид или Берлин. Не знају то баш сви, јер већина помисли пре свега на Париз или Њујорк.
Ранг листа ресторана у Риму – топ 10 фасцинантних места
Дегустациони мени кошта од 200 до 400 евра по особи. Звучи скупо? Вероватно да. Али ако то упоредимо са ценама у Лондону или Цириху, уопште није лоше. Осим тога, у Риму добијаш нешто више од хране – добијаш историју на тањиру.
Зашто је вредно интересовати се за ово управо сада? Пре свега, римска гастрономска сцена пролази кроз праву револуцију. Млади шефови кухиње спајају традицију и модерност на начин какав нећете срести нигде другде.
Друго, пандемија је све променила. Неки ресторани су се затворили, други су се отворили. Хијерархија се преиспитала. Ово је добар тренутак да се види шта се дешава.
Треће – искрено говорећи – храна у Риму је улагање у доживљаје. Не проводиш сваки дан у граду где ти под ногама леже древне рушевине, а на тањиру ремек-дела савремене кухиње.
Ускоро ћемо проћи кроз ранг листу најбољих места. Ово неће бити типична листа са описима менија – више практичан водич за оне који желе да разумеју где вреди потрошити новац. И зашто су нека места вредна чекања у реду, а друга само маркетинг.
Римске звезде сијају јако. Питање је – које од њих заиста вреди видети изблиза?
Топ 10 луксузних ресторана у Риму – детаљан рангинг
Наш избор заснива се на комбинацији званичних признања Michelin Guide и Gambero Rosso, актуелних цена са менија и мишљења редовних посетилаца римске гастрономске сцене. Узимали смо у обзир не само квалитет јела, већ и атмосферу, ниво услуге и оне немерљиве елементе који чине да вече постане посебно. Понекад једна звездица мање, али локација са погледом на Пантеон — и већ имамо сасвим другу причу.
1. La Pergola (3★)
Монте Марио, Виа Алберто Кадлоло 101. Једини римски ресторан са три Мишленове звездице. Медитеранска кухиња са модерним акцентима, шеф Хајнц Бек. Заштитни знак ресторана је „Фаготели Ла Пергола” са пармезаном и црним тартуфом. Цена дегустационог менија је 350-450 €. Посебна одлика – панорамски поглед на цео град са 19. спрата хотела Rome Cavalieri.

2. Glass Hostaria (1★)
Трастевере, Викољо дел Чинкве 58. Модерна италијанска кухиња у контрастном окружењу традиционалног краја. Кристина Бауерман овде ствара италијанско-амерички фјужн. Њихов “Maritozzo” у fine dining верзији је права револуција. Главна јела 45-65 €, дегустација 120-180 €. Хајлајт – минималистички ентеријер у срцу најримскијег краја.

3. Il Pagliaccio (1★)
Виа деи Банки Веки 129. Ентони Џеновезе овде спаја француске технике са италијанским састојцима. Креативна кухиња са снажним медитеранским утицајима. „Шпагето ал неро ди сепија” у њиховој изведби граничи са кулинарском поезијом. Дегустација 150-200 €. Карактеристичан мали, интиман ентеријер – само 25 места.

4. Piperno
Монте деи Ченчи 9, јеврејска четврт. Ово више није ресторан, већ институција. Од 1860. године иста породица овде служи традиционалну римско-јеврејску кухињу. Њихови „Carciofi alla giudia“ су апсолутни класик који нико не припрема боље. Јела 35-55 €. Посебност – аутентичност и рецепти који се деценијама не мењају.

5. Metamorfosi (1★)
Виа Ђовани Антонели 30/32. Рој Касерес овде води веома личан кулинарски пројекат. Креативна кухиња са молекуларним елементима, али без претеривања. „Јаје 65°C“ са кавијаром Осиетра показује мајсторство технике. Дегустација 180-220 €. Јединствена карактеристика – свако јело је мала визуелна прича.

6. Checchino dal 1887
Виа ди Монте Тестачо 30. У кварту Тестачо, где је све почело од кланице, они и даље служе квинто кварто – пету четврт вола. Традиционална римска кухиња у најчистијем облику. „Кода ала ваћинара” – овде сам пробао најбољу. Цене 40-70 € по јелу. Посебан утисак – ентеријер у старим римским пећинама.

7. Армандо ал Пантеон
Армандо Гарђоли 31. Најстарији породични ресторан у Риму, од 1961. године. Клаудио Гарђоли наставља традицију свог деде. Класична римска кухиња без експеримената. Њихов “Салтимбока а ла романа” – рецепт из времена када је Рим био још млад. Јела 25-45 €. Посебност – сто са погледом на Пантеон кроз прозор.

8. Flavio al Velavevodetto
Виа ди Монте Тестачо 97. Флавио Ломбарди је овде створио прави храм слоу фуда. Кухиња заснована на сезонским састојцима из Лација. „Аббакио скотадито” припремљен по рецепту његове баке. Цене 35-50 €. Карактеристично – зидови изграђени од античких римских амфора.

9. Имаго
Луксузни ресторан у Риму, смештен на адреси Piazza della Trinità dei Mont. У његовом менију налазе се елегантна јела италијанске кухиње, која могу освојити непца чак и најзахтевнијих гостију.

10. Ал Моро
Римски ресторан који се налази на адреси Vicolo delle Bollette. Нуди луксузно гастрономско искуство – разноврсна јела која се дуго памте. Влада веома занимљива атмосфера.

Секрети успешне резервације и будућност римског фајн дајнинга
Сећам се како сам једном покушао да позовем један од оних ексклузивних ресторана у Риму. Телефон је звонио, звонио… а онда се испоставило да сто може да се резервише тек за три месеца. И то је био тек почетак авантуре.
Питање: Када је најбоље резервисати сто у фајн дајнинг ресторану у Риму?
Одговор: Стандард је 1-3 месеца унапред, али нека места захтевају још више времена. OpenTable функционише добро, али TheFork понекад има боље понуде. Увек проверите политику отказивања – неки ресторани наплаћују већ 48 сати пре посете.
Дрес код је посебна тема. Смарт кежуал звучи једноставно, али шта то заправо значи? За мушкарце – кошуља дугих рукава, панталоне од материјала, кожне ципеле. Кравата није обавезна, али неће шкодити. Жене имају више избора – хаљина, елегантна блуза са сукњом или панталонама. Избегавајте спортску обућу и превише лежерне ствари.
Ах, и још тај буџет. То увек боли више него што очекујемо. Дегустациони мени је око 150-200 евра по особи. Усклађивање вина додаје још 80-120 евра. Плус 10 процената за услугу, јер је то стандард на таквим местима. Испада око 280-350 евра по особи за потпуно искуство.
Али постоји цака – проверите понуде за ручак. Неке ресторане нуде скраћени мени у време ручка по упола нижој цени. Иста храна, иста услуга.
Трендови за наредне године изгледају занимљиво:
• Zero waste постаје стандард – остаци хране се поново прерађују
• Биљна кухиња озбиљно улази у свет фајн дајнинга
• Сомелијер на бази вештачке интелигенције – апликације које помажу у одабиру вина
• Нова места као што је Tribuna Campitelli спајају историју са савременошћу
Већ сам видео први ресторан са роботом-сомелијером. Чудан осећај, али препоруке су заиста биле добре. Можда је то будућност?
Искрено говорећи, цео тај свет фајн дајнинга у Риму мења се брже него раније. То више није само о традицији – сада је реч о иновацијама које поштују прошлост. Сада преостаје само да резервишете тај сто и сами све доживите.
Резервиши сто и крени на кулинарно путовање
Рим управо пролази кроз кулинарну револуцију коју не смете пропустити.
Сада имамо потпуну слику – знање о најбољим местима, конкретан план акције и инспирацију да откривамо укусе Вечног града. Сада више није питање „да ли“, већ „када“ ћеш резервисати свој први сто у римском храму гастрономије.
Време је да пређемо на конкретне ствари. Да не бисте заостали за трендовима и пропустили најбоље прилике:
- Пратите Мишлен водич – нове звездице у Риму се појављују чешће него икада.
- Прати друштвене мреже водећих шефова кухиње – често се управо тамо први пут појављују информације о дегустацијама
- Планирај резервације за shoulder сезону (април-мај, септембар-октобар) – боља доступност, идеално време
- Пријави се на њуслетере ексклузивних ресторана – добијаш приоритет за специјалне догађаје
- Гради односе са консиержима у добрим хотелима – они имају контакте за које ми ни не знамо
Експерти предвиђају да ће Рим у наредне три године ући у топ 5 светских гастрономских престоница. Вероватно ће престигнути Лондон, а можда чак и Њујорк. Зашто? Зато што спаја традицију и модерност на начин који нико други не може да копира.
Свако одлагање је изгубљена шанса да постанеш део ове приче. Рим чека – и има сто за тебе.
СТЕВ
уредник за лајфстајл
Луксузни блог








Оставите коментар