Најпознатије винске породице на Сицилији
Сицилија – италијанско острво окупано медитеранским сунцем, лепо и врело, познато као колевка мафије и домовина најбољих италијанских вина. Традиција и обичаји су од великог значаја на овом вулканском острву. Историја виноградарства и производње овог алкохола датира још од античке Грчке. Без обзира на то да ли су Сицилијом у датом историјском тренутку владали Грци, Римљани или Французи, вински обичаји су се преносили са родитеља на децу и никакве историјске пертурбације нису уздрмале локалне обичаје. Тако су настале неке од најстаријих винарија у Европи. Најпознатије винске породице на Сицилији до данас производе нека од најцењенијих вина.
извор: пикабаи.цом
Најпознатије винске породице на Сицилији – од традиције до савремености
Дуги низ година Сицилија је била најзначајнија винска регија у Италији и многе породице су се бавиле производњом вина. После периода 1980-их и 1990-их, када је квалитет производње опао, италијанска вина, посебно сицилијанска, поново су почела да уживају признање, а сада су произвођачи високих и цењених вина јединственог укуса и мириса.
Вреди погледати тренутно тржиште и пронаћи најпознатије винарске породице на Сицилији да бисте видели специфичност острвског тржишта вина и ценили огромну традицију и искуство у производњи вина. Када су вина у питању, вреди их упознати најскупљи шампањац на свету.
Најпознатије сицилијанске винарије
Сицилија је позната по сунцу, еулкану и винској мафији. Острвске винске породице су криминалне скоро као и мафијашке, а њихова достигнућа у производњи овог пића цењена су широм света.
Најпознатије винарије на Сицилији – традиција и модерност. Сваки од њих воде породице са великом традицијом у производњи вина. Најважнији од њих су:
- Планет Винес
- Доннафугата.
- Цусумано.
- Тасца д’Алмерита
- Бенанти
Међу овим породицама са традицијом винарства, погледајмо три најпознатија произвођача вина, њихову историју и достигнућа. Пре свега захваљујући њима, сицилијанска вина су повратила некадашњу репутацију и поново постала цењена и тражена међу познаваоцима овог пића. Истовремено, вреди размислити и зашто служити алкохол.
Винарија Планета
Ако узмемо у обзир најпознатије винске породице на Сицилији, не можемо заборавити породицу Планета. Винарија Планета је одличан произвођач са Сицилије, која је стекла признање познавалаца из целог света. Ово је фасцинантна прича о породичном подухвату који је почео са сном о промоцији сицилијанских вина на светској сцени.
Планета је презиме са дугом историјом на Сицилији. Дијего Планета, један од оснивача винарије, има шпанске корене, али његова породица је на Сицилији присутна од 16. века. Ова историја је пружила чврсту основу за страст и посвећеност породице производњи вина.
Винарија Планета почела је са радом 1990. године са решеношћу да покаже свету да Сицилија има много више да понуди од неквалитетних вина. Циљ им је био да створе пића која би ценили љубитељи вина широм света.
Кључни успех винарије није само посвећеност породице Планета, већ и одличан квалитет и укус вина. Док је Дијего још радио у винској задрузи Сеттесоли, тестирао је преко 60 различитих сорти грожђа како би одабрао оне са јединственим укусом и потенцијалом. Као резултат, настале су локалне сорте попут шардонеа, сира и мерлоа, које су постале водећи производи Планете.
Планета има 363 хектара винограда на различитим локацијама на Сицилији, сваки са својом јединственом историјом и карактером. Италија није само вино и пица, друге италијанске инспирације.
Цусумано
Браћа Алберто и Дијего Кусумано су личности које су део историје сицилијанског винарства као креатори бренда Цусумано. Њихова страст и одлучност резултирали су стварањем иновативне и признате винарије.
Године 2001. браћа су одлучила, заједно са енологом Мариом Ронком, да прихвате изазов и лансирају бренд Цусумано. Њихов циљ је био да покажу богатство Сицилије као земље контраста која има потенцијал да произведе јединствена вина. При стварању вина руководе се идејом хармоније традиције и савремености, као и поштовањем сицилијанских обичаја. Породица Кузано се мора поменути при избору најпознатијих винских породица на Сицилији.
Цусумано Винеиардс
Цусумано има винограде распрострањене у различитим регионима Сицилије, при чему свака локација има јединствену климу и тло. Виноград Фицузза у Пиана дегли Албанеси, који се налази на надморској висини од 700-800 м, нуди одличне услове за узгој сорти као што су Инзолиа, Цхардоннаи и Пинот Ноир, који се користе за производњу вина као што су Рамуса, Јале, Цубиа и Ангимбе.
Прести е Пегни у Монреалу, на брдима са глиновитим земљиштем, ствара одличне услове за узгој сорти Неро д’Авола и Сирах, које производе дивно вино Бенуара. Сан Ђакомо у Бутери има кречњачку земљу тривес Неро д’Авола, која се користи за производњу вина Сагана.
Породица Кусумано је у априлу 2013. године стекла земљиште на северној падини Етне, највећег вулкана у Европи, што је резултирало пројектом Алта Мора. Ова винарија се фокусира на производњу вина из региона Етна, где грожђе расте на вулканском тлу на надморској висини од 800-1000 м.
Цусумано је такође пример произвођача који брине о естетици боца и етикета. Стаклени чепови и модеран дизајн етикета су важан елемент маркетинга компаније, као и доследна пажња ка квалитету производа.
Бенанти
Историја и филозофија винарије Бенанти су фасцинантан пример комбиновања традиције са модерношћу и посвећености производњи изузетних вина на Сицилији. Основано од стране Ђузепеа Бенантија 1988. године, ова винарија је постала симбол поштовања према локалним сортама грожђа и јединственом тероару региона Етна.
Историја Бенантија почела је породичном страшћу и традицијом у производњи вина, али Ђузепе Бенанти га је трансформисао у професионално предузеће које је ценило потенцијал вулканских падина сорти Етна и Етна. Клима винограда Бенанти је необична због вулканског тла и изузетне изложености сунцу. Виноград се налази у различитим ДОЦ областима Етне, што омогућава производњу вина од аутохтоних сорти: нерело маскалезе, кариканте, нерело капућио и минела. Када се помињу најпознатије винске породице на Сицилији, не можемо заборавити ни творце “споро” вина.
„Споро“ вино
Један од кључних елемената који издваја Бенантија је његов приступ производњи “споро вина”. Процес производње тече без журбе, пун пажње и бриге, а циљ је добијање вина највишег квалитета. Везаност за традицију, поштовање терроара и посвећеност квалитету су темељи Бенантијевог пословања.
Винарија Бенанти ужива репутацију и као култног сицилијанског произвођача и као пионир који поставља високе стандарде за производњу вина. Можете одабрати савршену храну за упаривање са својим вином. Сервирано у складу са тим залог уз чашу вина обезбедиће незаборавно вече.
По чему су сицилијанска вина посебна?
- Вулкански тероар:
- Сицилија је једно од највулканијих места на свету, а плодно земљиште је један од кључних елемената сицилијанске пољопривреде.
- Разноликост климе:
- Сицилија има разнолику климу, од суптропске на обали до хладније и планинске око планине Етна.
- Клима утиче на разлике у укусу и ароми вина.
- Локалне сорте грожђа:
- Сицилија је дом многих јединствених сорти грожђа, као што су Неро д’Авола, Нерелло Масцалесе, Царрицанте и Грилло.
- Аутохтони сојеви дају винима јединствен карактер и укус.
- нед:
- Велика количина сунца на Сицилији погодује сазревању грожђа, што се преводи у слаткоћу и богатство укуса вина.
- Изложености сунца утичу и на интензитет боје вина.
- Традиције:
- Сицилија има дугу историју виноградарства, која датира још из времена старих Грка и Римљана.
- Ове традиције утичу на методе производње вина које су очуване вековима. Иначе, вреди обратити пажњу на друге производе са занимљивом историјом, као што су: кавијар.
- Култура и гастрономија:
- Сицилија је регион са богатом кулинарском културом, где вино игра важну улогу са храном.
- Вина са Сицилије савршено иду уз локална јела као што су тестенине, морски плодови и сир.
- Јака и десертна вина:
- Сицилијанска вина су позната по високом садржају алкохола и интензивним укусима, посебно у случају црних вина.
- Марсала десертно вино је још један сицилијански специјалитет, познат широм света.
- Иновација и савремено:
- Последњих година винари на Сицилији улажу у савремене технологије и технике производње вина.
- Ова иновација доприноси стварању све квалитетнијих вина
Сицилијанска вина се свакако издвајају на тржишту и занимљива су понуда за љубитеље овог пића. А ево неколико савета за љубитељи вискија.
Оставите коментар