Како се прави кавијар?
Кавијар, који се сматра једним од симбола Русије, идентификује се са луксузним производом са широким спектром кулинарских и козметичких употреба. Како се прави кавијар? Одговор на ово питање може нас вратити у 12. век, када се кавијар први пут појавио у јеловнику креираном за владаре Кремља.
Црвени, црни, норвешки, или можда бели или златни – како се прави и од чега се прави кавијар?
Од чега се прави кавијар? Основа за производњу кавијара је свежа, зрела икра рибе из породице јесетра, салмонида или бакалара. Најпопуларнија врста кавијара, која се зове руски или црни, прави се од јесетре.
Зрела икра се може добити од женки одговарајућих врста риба, најчешће великих и неколико година старости. Икра се затим просеје кроз посебно сито и затим на одговарајући начин посоли. И овде је вредно напоменути да најизврснији кавијар не може прећи 5% садржаја соли.
Ово је веома деликатан процес који могу да изведу само искусни радници. Они најискуснији обављају ову активност десетак година пре него што постану вешти.
Узгој, добијање рибе и на крају цео процес мукотрпне и дуготрајне производње чине цену ове луксузне посластице и симбола Русије.
Како се прави кавијар, тако познат и цењен у целом свету?
Ово је процес у коме се поред адекватног сољења икре мора водити рачуна и о њеном правилном оцеђивању. Тек тада се посластица може паковати у лименке, тегле, па чак и бурад.
Идеалан, најплеменитији и најбоље припремљен кавијар треба да има глатку конзистенцију и нелепљена зрна. На уклоњеном поклопцу не смеју се заглавити зрнца и мора бити потпуно чист.
И мада се претпоставља да од прве дегустације не постајете обавезно љубитељ кавијара, свако може да проба и ужива. Луксузни свакодневни додаци доступни су свима – вреди запамтити и… користити их.
Кавијар је постао веома популаран, па је његова цена све приступачнија. Данас, практично у свакој већој продавници хране, можете купити конзерву укусне икре, удобно седети код куће и уживати у њеном оригиналном укусу.
Оставите коментар