Безалкохолни виски
извор: пикабаи.цом

Већ смо се навикли на безалкохолна пива, чији је избор огроман на тржишту. Безалкохолна вина се полако појављују у нашим продавницама и ни по чему нису инфериорна у односу на класична пића ове врсте. Сада је време за 0% вискија. Шта је безалкохолни виски – нешто ново у свету 0% пића?

Безалкохолни виски – куриозитет или нови квалитет

У прошлости се 0% алкохола сматрало инфериорним по укусу и избором из нужде. Тренутно је, међутим, њихов квалитет значајно порастао, а на тржиште се уводе новије врсте и брендови 0% алкохола. Једна од иновација која изазива интересовање познавалаца и дегустатора је безалкохолни виски.

Безалкохолни коктел вискија2
извор: пикабаи.цом

Тренутно најпопуларнији виски од 0% долази из Шпаније, а тамо произведено “ликер” најчешћа је алтернатива традиционалном алкохолу од ћилибара. Стручњаци за Вхиссин сматрају да има занимљив укус и да се одлично слаже са типичним састојцима традиционалних пића.

Како се прави виски 0%

Међутим, прави „безалкохолни вискији“ се производе у Шкотској. Ту је основана посебна дестилерија која производи висококвалитетне производе, откривајући процес производње. Испоставило се да је веома компликовано и замршено. Пример је дестилерија Гленротхес. Она користи четрнаест различитих ботаничких екстраката као што су кајенски бибер, листови црне рибизле, кафир, камилица, вербена, ловоров лист, јабуке и хибискус, пореклом из локалних извора, како би креирала своју верзију безалкохолног вискија.

Процес прављења безалкохолног вискија обично укључује сличне кораке. То укључује дестилацију састојака, сазревање у храстовим бурадима и екстракцију карактеристичног укуса и ароме. Пажња према производњи осигурава да производи задрже укус и искуство повезано са традиционалним вискијем.

Какав је укус безалкохолног вискија?

Безалкохолни коктел вискија1
извор: пикабаи.цом

На тржишту постоји много безалкохолних вискија и њихов квалитет се повећава. Неке дестилерије чак производе 0% алкохолног пића од ћилибара у луксузном квалитету. Најпопуларнији и доступни у баровима су већ поменути Виссин, Лире’с Америцан Малт, Лире’с Хигхланд Малт, Гниста Баррелед Оак и многи други.

Виссин је лаган и сладак, али амерички производи га имају мало више префињеног укуса

Укусне ноте, попут богате ароме ваниле и печених орашастих плодова, карактеристичне су за бурбон. Они додају дубину и слаткоћу овом пићу. Биљни акценти му дају јединствен карактер, комбинујући традиционалне укусе са модерним укусима.

Глатка и дуга завршница значи да се укус овог безалкохолног бурбона задржава у устима дуже време, омогућавајући потпуно искуство дегустације. Благо зачињен укус даје му мало зачињености, што је типично за бурбон. Шведска Гниста има интригантну, димљену арому.

Безалкохолни виски1
извор: пикабаи.цом

Што се тиче укуса, много зависи од произвођача. Многи од њих посебно се труде да безалкохолни виски уведен на тржиште, иновативан и изазива подједнако интересовање као и контроверзе и отпоре, привуче пажњу. познаваоци и гурмани.