Златна храна – тренд или укус
Злато се углавном повезује са накит, минђуше или бурме. Међутим, овај метал је постао стални елемент у кухињи, служећи као изврстан и луксузан украс за јела и десерте.
Златна храна – тренд или укус – ово питање ће размотрити стручњаци, или свако од нас који може самостално да испроба овај додатак. Додатак овог метала свакако подиже свако јело на ексклузиван ниво, али да ли је то заиста нешто чему се треба дивити? Златна храна радује само око или прија и непце?
Златна храна – тренд или укус
Када размишљате о увођењу злата у посуђе, као састојка у посластицама или јелима, тешко је одмакнути се од размишљања о људској потреби за лепотом и луксузом. Вековима смо јели на лепим, замршеним златним, сребрним или порцеланским тањирима, а храну једемо металним прибором за јело.
Златна храна – тренд или укус, тренутно тренд, јер за злато се каже да нема сјајног укуса, визуелно је задивљујуће. Када тражите разлоге за појаву метала на плочи, можете пронаћи неколико разлога привлачност за овај луксуз.
- Престиж и луксуз, повезаност са богатством
- Естетика и визуелни ефекат, лепота и естетика посуде
- Традиција и историја
- Маркетинг и ПР, злато у храни привлачи купце
- Издвајајући се од конкуренције
- Здравствена својства
Злато у кухињи: луксуз или егзотика?
Када је храна постала не само свакодневна потреба, већ и уметност и начин изражавања друштвеног статуса, кухиња је почела да користи најексклузивније састојке. Један од њих доминира – злато.
Иако је за многе егзотична новина, историја његове употребе у кулинарству сеже вековима.
Традиција у модерној верзији
Први трагови употребе злата у кувању датирају из 16. века, када је у Гдањску произведен ликер са златним пахуљицама, познат као Голдвассер. Ово пиће постало је симбол луксуза и престижа, украшавајући столове краљева и магната.
Златна храна – тренд или укус, ствар је за сваког појединца. Злато, некада присутно, појављује се данас. Данас се злато вратило, али у модерном облику и универзалније употребе.
Скупи сјај на тањиру
За многе је злато у кухињи пре свега питање престижа. Посуђе украшено пахуљицама овог племенитог метала привлачи пажњу и постаје главна атракција ексклузивних ресторана. Цена једног јела, на пример шницле прекривеног тартуфом и златним листићима, може бити изненађујућа, чак и у хиљадама евра.
Десерти који блистају
Злато се савршено слаже са слаткишима. Можете ли замислити луксузнију торту од ове, украшене 24-каратним златом?
У Дубаију, центру луксуза, оваква посластичарска ремек-дела достижу невероватне цене, али у Пољској злато украшава торте и десерте, дајући им изузетан сјај и престиж.
Течно злато
Коктели са златним листићима постали су хит у луксузним баровима. Иако сам златни прах не утиче на укус пића, он му додаје јединствен карактер и чини га симболом луксуза. За многе, међутим, није само ствар естетике – злато има позитивна здравствена својства.
Злато у кухињи није само израз луксуза и престижа, већ и сведочанство о чежњи људи за ексклузивним и јединственим кулинарским искуством. Златна храна – тренд или укус, или можда обична потреба за контактом са нечим лепим? Иако је цена посуђа са златом можда висока, ефекат који оно даје је непроцењив – посуђе украшено овим племенитим металом постаје незабораван празник за чула. Да ли је злато у кухињи пролазна мода или трајни тренд? Време ће показати, али једно је сигурно – злато у кулинарству заувек је постало део историје кулинарства.
Оставите коментар