Ранг листа италијанских вина – топ 10 боца које вреди познавати

Замисли сцену: стојиш испред полице у ексклузивној винској продавници, а поред тебе двоје купаца расправљају да ли Бароло из 2016. заслужује место у ” Топ 10 италијанских вина “. Један маше телефоном са чланком Џејмса Саклинга, други се позива на Wine Spectator. И одједном цена истог вина скаче са 80 ЕУР на 450 ЕУР – довољно је да се нађе на престижној листи. Рангирања вина данас нису само забава критичара, већ права тржишна снага.
Ранг листа италијанских вина – по Џејмсу Саклингу

фото: brand-innovators.com
Јер размера је једноставно огромна. Италија је други по величини произвођач вина на свету – одмах иза Француске – са производњом која се креће око 44-50 милиона хектолитара годишње (подаци OIV 2024/2025). Говоримо о земљи са 20 винских региона и више од 500 сорти винове лозе, од којих свака има свој карактер. То је разноликост којој ниједна друга нација не може парирати.
А сада бизнис: извоз италијанских вина износи око 22 милијарде евра годишње (2025). Рангирања подижу цене најбољих етикета и до 1.000+ евра по боци – Masseto, Sassicaia, Ornellaia улазе у колекције као уметничка дела.
Креатори ранг-листа – James Suckling, Wine Spectator, Decanter, Wine-Searcher – постају неформални арбитри укуса. Али како заправо оцењују? Зашто баш та, а не нека друга вина? И шта то значи за обичног љубитеља који жели да паметно потроши 50 евра? О томе у наставку.
Од Фалернума до Супертосканца – како је настала италијанска винска елита

фот. flavorofitaly.com
Данашњи италијански Топ 10 није случајност – то је резултат историје која сеже у древна времена. Римљани су пили Фалернум из Кампаније, које је Плиније Старији описивао као најбоље вино света. Током векова растао је мит о италијанском престижу.
Од Фалернума до Барола – почеци италијанског престижа
У XIX веку у Пијемонту породице као што су Гаја и Контерно обликовале су стил Барола и Барбареска – „краљева вина“. Филоксера је крајем века уништила већину винограда, али је обнова после Другог светског рата донела нови квалитет. Шездесете и седамдесете године XX века биле су револуционарне: рођење Супертосканa (Сасикаја, Тињанело, Солаиа), који су рушили крута правила DOC-а. Тоскана је престала да се плаши иновација.
Супертосканци и рађање ере ранг-листа

фото: winescholarguild.com
Систем апелација је уредио тржиште:
- 1963 – увођење DOC
- 1980 – појава DOCG за најбоље регионе
- 2010 – бум Супертосканаца, који су доминирали светским ранг-листама
Од седамдесетих година почиње „ера бодовања“: Wine Spectator (1979), утицај Роберта Паркера, а 2012 прве листе Џејмса Саклинга „Top 100 Wines of Italy“. Данас се пажња помера не само ка самом Баролу, већ и ка белим винима са Етне или природним винима.
Разумевање ове историје помаже да се савремене листе боље читају – репутација грађена вековима и даље има значај.
Как настају савремене ранг-листе – критеријуми, скале, извори
Када видиш оцену „95 поена” поред флаше Brunello, шта то заправо значи? И зашто баш та, а не нека друга флаша завршава у Топ 10? Савремени вински рангирања нису лутрија – сваки има своја правила игре која вреди познавати.

фото: foodandwine.com
Ко дели карте: најважнији критичари и портали
У свету италијанских вина постоје две главне врсте ранг-листа:
| Врста рангирања | Како функционише | Примери |
|---|---|---|
| Рангирања критичара | Слепе дегустације, лична оцена стручњака | James Suckling, Wine Spectator, Decanter, Kerin O’Keefe |
| Портали тржишних података | Агрегација оцена + цене + потражња | Wine-Searcher (праћење глобалних трансакција) |
Критичари као што су Саклинг или Волтер Салес дегустирају стотине узорака годишње и дају оцене на скали од 100 поена. Са друге стране, постоји Wine-Searcher који прикупља податке о томе шта колекционари заиста купују и колико за то плаћају.
Шта заиста значи 95-100 поена?
Опсег 95+ је елита – говоримо о винима која испуњавају неколико кључних критеријума:
- Технички квалитет – без мана, чисте ароме
- Потенцијал сазревања – боца ће издржати деценију (или две)
- Хармонија и равнотежа – алкохол, киселост, танини делују заједно
- Иновативност – нешто што издваја ово вино међу стотинама других
У пракси, оцену 100/100 у 2024. години добили су, између осталих, Masseto 2021, Brunello di Montalcino Cerretalto 2019, Solaia 2021 и Sassicaia 2022. То су флаше које спајају традицију и прецизност израде.
Шта је занимљиво, рангирања за децембар 2025. године истичу и „мекше” аспекте: одрживо виноградарство (око 40% италијанских винограда је већ органско), биодиверзитет, па чак и утицај бренда произвођача. Тоскана доминира – чини отприлике половину Топ 10, а затим следе Пијемонт и Сицилија.
Наравно, рангирања имају своја ограничења. „Паркеризација” (преферирање јаких, зрелијих вина) изазива поделе између традиционалиста и модерниста. Постоје и проблеми са фалсификовањем скупих етикета. Али третирај бодовање као компас, а не као коначну истину – помаже да сузиш избор, остало је ствар твог укуса.

фото: kceadventures.com
Топ 10 италијанских вина 2024/2025 – профил сваке боце
Време је да пређемо са теорије на чашу и погледамо стварне флаше које критичари и колекционари сматрају врхунцем италијанског занатства. Овде није реч о учењу ранг-листа – једноставно желим да покажем шта је конкретно на врху у 2024/2025.
Топ 10 по избору Џејмса Саклинга – ко је на врху?
Листа „Top 100 Wines of Italy 2024” Џејмса Саклинга је за многе љубитеље вина права библија, а првих десет позиција представља апсолутну елиту. Wine-Searcher 2025 често потврђује исте називе као најскупље и најтраженије – што показује да престиж код критичара иде руку под руку са тржиштем.
| Позиција | Вино | Годиште / Произвођач | Регија | Поени | Варијанте | Просечна цена (ЕУР, 2025) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Masseto | 2021 / Тенута делл’Орнелаја | Болгери, Тоскана | 100 | 100% Мерло | ~850 |
| 2 | Brunello di Montalcino Cerretalto | 2019 / Casanova di Neri | Монталчино, Тоскана | 100 | Санђовезе Гросо | ~520 |
| 3 | Solaia | 2021 / Антинори | Болгери, Тоскана | 100 | Cabernet Sauvignon, Sangiovese | ~320 |
| 4 | Sassicaia | 2022 / Тенута Сан Гвидо | Болгери, Тоскана | 99 | Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc | ~280 |
| 5 | Tignanello | 2021 / Антинори | Кијанти Класико, Тоскана | 99 | Санђовезе, Каберне | ~145 |
| 6 | Brunello di Montalcino Riserva | 2018 / Poggio di Sotto | Монталчино, Тоскана | 99 | Санђовезе Гросо | ~400 |
| 7 | Ornellaia | 2022 / Тенута делл’Орнелаја | Болгери, Тоскана | 98 | Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc | ~190 |
| 8 | Бароло Монвигљеро | 2020 / Burlotto | Бароло, Пијемонт | 98 | Небиоло | ~160 |
| 9 | Барбареско Рабаја | 2020 / Ђузепе Кортезе | Барбареско, Пијемонт | 98 | Nebbiolo | ~110 |
| 10 | Brunello di Montalcino | 2019 / Col d’Orcia | Монталчино, Тоскана | 98 | Санђовезе Гросо | ~95 |
Masseto 2021 је икона – 100 поена, 100% Мерло из Болгерија, цена око 850 ЕУР и рекордна аукција Sotheby’s (Masseto 2021 је достигао око 1,2 милиона УСД 2025. године). Стручњаци кажу: „Masseto је Petrus Италије“ – и тешко је не сложити се, гледајући ове бројке.

фото: tastingtable.com
Тоскана и Пијемонт – две локомотиве италијанске елите
Брунело ди Монталчино (Cerretalto 2019, Poggio di Sotto Riserva 2018, Col d’Orcia 2019) и Супертосканци (Solaia 2021, Sassicaia 2022, Tignanello 2021, Ornellaia 2022) чине окосницу листе – Тоскана доминира. Из Пијемонта имамо Barolo Monvigliero 2020 и Barbaresco Rabajà 2020 – Небиоло у најбољем издању.
Што је занимљиво, иста имена се понављају високо на ранг-листи Wine-Searcher 2025 (Masseto, Cerretalto, Solaia, Sassicaia, Il Marroneto, Barolo Burlotto, Gaja Barbaresco, Castello di Ama, Tua Rita, Ornellaia). Поклапање између оцена критичара и
Как користити ранг листу у пракси – куповина, дегустација, инвестирање

фот. sommelierwinebox.com
Знање назива је једна ствар, али како заправо искористити те информације када стојиш испред рафова у продавници или планираш вечеру? Топ 10 ранг-листе италијанских вина нису само престижна листа – то је практичан алат ако знаш како да их читаш.
Како одабрати флашу са листе Топ 10 за праву вечеру?
Кључ је ускладити стил са својим буџетом и јелима. Ако планираш говедину – Brunello di Montalcino или Barolo су природан избор. Рижото са печуркама? Опет Barolo. Али не мораш да посегнеш за Masseto по цени од 800-850 евра да би доживео тосканску класику. Често „друга вина“ истог произвођача, млађе бербе или мање познате апелације дају 80% укуса за 30% цене. Гледајте на поене (94-96) и произвођача, а не само на позицију ТОП 1-3.
Ранкинзи и улагање у вино – када то има смисла?
Сасикаја је, према подацима Liv-ex 2025, расла у просеку око 20% годишње – то није случајност. Вина са врха ранг-листа редовно се појављују на аукцијском тржишту, где достижу рекордне цене (пример: Масето 2021). Ако размишљаш о вину као инвестицији, листа Топ 10 је добар почетак, иако захтева стрпљење и одговарајуће услове складиштења.

фото: wantedinrome.com
Пољски потрошач данас има знатно лакши приступ – увоз италијанских вина порастао је за око 15% (AMBRA 2025), а италијанске етикете све чешће се налазе у најбољим ресторанима и винским картама.
Неколико правила разума:
- Провери своје преференције, а не само поене
- Упореди неколико извора оцена
- Сматрај ранг листу као инспирацију, а не као догму
- Буџет увек на првом месту
Шта може променити ову слику у будућности?
Шта даље са италијанским вином – трендови, прогнозе и твоји наредни кораци
Данашња топ 10 листа је само тренутни снимак – свет италијанских вина мења се пред нашим очима, и то брже него што мислиш. У наредним годинама видећемо промене које ће потпуно преокренути постојећу хијерархију.
Етна, Сицилија и северни Алпи – нова лица италијанског вина

фото: vincarta.com
Тоскана и Пијемонт? И даље важни, али клима меша карте. Истраживања Università di Milano показују пораст температуре од око +1°C по деценији, што гура винограде више и јужније. Етна више није егзотика – Kerin O’Keefe предвиђа „Etna future“, а злато Passopisciaro на Decanter World Wine Awards потврђује: Nerello Mascalese улази у главни ток. У наредним рангирањима Сицилија и Alto Piemonte појављиваће се све чешће.
Паралелно, бум белих, наранџастих и природних вина – прогнозе говоре о +25% наранџастих вина до 2026+. Једино бело у топ 25 Wine-Searcher је Terlano из Alto Adige, а око 40% италијанских винарија прелази на органску производњу. Вински пакет ЕУ из децембра 2025. увео је званичну ознаку „0,0% безалкохолно “ – сегмент расте за +20%, прогнозе: +50% за пет година.
Не чекај да критичари објаве нову листу. Гради своју већ сада.
Sony
редакција lifestyle & investment
Luxury Blog








Оставите коментар