Како окусити виски?
Историја стварања вискија
Иако питање како да пробате виски је питање на које људи често траже одговор, вреди поближе погледати историју овог јединственог пића пре него што га дате. Постоје многе легенде и приче око теме вискија. Једна од најпознатијих и најраспрострањенијих је она о његовом пореклу. Виски се сматра шкотским „изумом“, али ова изјава може бити неправедна према Ирцима, који су у 7. веку први произвели пиће сличног укуса и производних својстава. Тада је, у духу идеје о праћењу „воде живота“ коју је Ирској дао св. Патрик – сиромашни монаси произвели су пиће јединственог укуса, добијено у то време само дестилацијом сокова ферментисаног воћа.
Занимљиво је да је добијено пиће тада коришћено за лечење повреда и ублажавање свих врста тегоба. Његово латинско име је било акуа витае и значило је воду живота. Из тог разлога је у 7. веку стекла изванредна својства да продужава људски живот. Свети Патрик је открио уметност дестилације у Француској и одатле је донео у Ирску. Међутим, историја вискија сеже хиљадама година уназад и има своје корене у разним земљама широм света.
Мало о дестилацији
Може се рећи да порекло производње вискија датира још из античких времена, када су Арапи открили да дестилацијом вина може да се добије јаче пиће. У Шкотској је дестилација постала популарнија у 16. веку пошто су виски тамо производили фармери и гостионичари. У Америци је, међутим, дестилација жестоког пића почела у 18. веку, захваљујући чему је и тамо популаризован виски. Бурбон је врста вискија која је позната у целом свету, а производи се у Сједињеним Државама. Занимљиво је да мора да испуњава одређене захтеве, као што је да је направљен од најмање 51% кукуруза и оно што преовладава у сваком резултујућем вискију – одлежавање у храстовим бурадима.
Тренутно се виски производи у многим земљама широм света, као што су Шкотска, Ирска, САД, Јапан и Канада. Важно је да сваки регион има своје традиције и начине производње вискија, што значи да свака серија пића има свој јединствени укус и карактер.
Историја дегустације вискија
Историја дегустације вискија стара је колико и историја самог вискија. Прве покушаје дегустације вискија вероватно су направили ирски монаси у средњем веку, који су дестиловали воду од јечма и других житарица. Како се производња вискија развијала и стварале различите варијанте пића, разлике у укусу и ароми између њих почеле су да се све више цене.
Како се култура вискија развијала, дегустација вискија је постала формалнија. Посебно организоване презентације дегустације вискија постају све чешће. Многи салони нуде лекције о томе како правилно тестирати укус пића. Данас је дегустација вискија важан елемент у свету љубитеља доживљаја јединствених укуса алкохол.
Како окусити виски?— Јединствени процес доживљавања вискија
Иако постоји много школа за дегустацију вискија, вреди следити неколико основних корака:
1. Изаберите право стакло — најбољи избор ће бити лала или гленцаирн стакло. „Олд фасхион“ чаша је такође позната посуда за дегустацију вискија, али није посебно посвећена вискију, већ старинским пићима и другим коктелима који га садрже. Наочаре за лале су дизајниране да омогуће слободан проток арома и концентришу их око носа.
2. Погледај виски — поглед на виски вам омогућава да видите његову боју, што заузврат може указивати на старост пића, врсту бурета у коме је одлежавао или процес дестилације. Занимљиво је да виски постаје тамнији како стари. Понекад виски потамни као резултат дуготрајне обраде у одређеним винским бурадима. Тренутно, међутим, све више произвођача у њега додаје карамел како би се добила уједначена боја, што значи да анализа боје није увек адекватна за процену квалитета вискија.
3. Снифф — Мирис вискија такође може да вам каже много о томе. Док се приближавате чаши, обратите пажњу на ароме као што су зрно, тресет, храст и мед. Арома вискија може да садржи и воћне, сладне, зачинске, димљене и биљне ноте, у зависности од врсте вискија и процеса производње.
4. Пробајте — Чини се да је ово најважнија фаза дегустације вискија. Укус вискија може бити веома разнолик у зависности од врсте, региона производње, процеса дестилације и начина старења. Слична искуства укуса могу се открити током дегустације грешка.
5. Процените укупан осећај у устима — Чак и мали гутљај вискија вам омогућава да откријете његову конзистенцију и осећај који оставља за собом. Приликом дегустације обратите пажњу на конзистенцију вискија, било да је густ или течан. Покушајте да посматрате осећај у устима, као што је оштрина или глаткоћа меда. Такође приликом гутања обратите пажњу на укус који оставља за собом.
Ноте укуса вискија– како окусити виски
Виски може садржати много различитих нота укуса, као што је накнадни укус:
Сладно – слатко, зрнасто, овсена каша, мед
Воћни – цитруси, јабука, кајсија
Зачињено – бибер, цимет, анис
Смоки – тресетни, димљени
Ванилија – кокос, кремаста
Орашаст – бадем
Какао – чоколада, кафа.
Питање како окусити виски изазива много радозналости и интересовања код људи. То је процес педантног истраживања и откривања различитих укуса, арома и сензација у устима.
Ако сте побољшали своју дегустацију вискија, лако ћете одговорити на питање: да ли су укус, боја, арома и конзистенција усклађени једни са другима? Међутим, вреди запамтити да свако може имати своје преференције и укусе у погледу укуса вискија.
Шта треба избегавати када кушате виски
Дегустацију вискија треба обавити у миру и прослављању тренутка. Важно је да је то спор процес који ће вам омогућити да цените пун укус и арому. Приликом пажљивог испитивања укуса пића, вреди избегавати лед јер може да разблажи виски и наруши његову стварну структуру. Следећи корак је да полако пијуцкате пиће тако да вам свака арома слети на језик. Поред тога, пре него што га пробате, вреди се суздржати од једења зачињене хране, јер може утицати на чуло укуса и мириса. Запамтите да би то требало да буде тренутак задовољства, у коме је најважнија потпуна апсорпција у јединственим нотама ароме.
Поклон за правог познаваоца вискија
Виски је јединствено алкохолно пиће које вековима изазива дивљење и интересовање људи. Некада се користила само као “вода живота” која је могла да излечи тешке кожне случајеве. Сада је то цењено пиће у целом свету. Људи се диве јединственом укусу вискија, који буди често заборављене емоције. Ако знате да је неко од ваших најмилијих прави познавалац вискија и да му је тема дегустације пића добро позната, посебна, луксузна чаша може бити добра идеја за поклон за њега. Квалитетно стакло побољшава искуство током професионалне дегустације. Елегантна карафа такође ће бити одлична идеја за поклон за љубитеље вискија. И стакло и кристал могу одушевити својом јединственом лепотом и квалитетном израдом.
Када тражите предмете одличног квалитета које карактерише луксуз и елеганција, вреди црпити инспирацију из богатог асортимана луксузних производа. Овде се окупљају луксузни произвођачи из целог света. Прави познавалац вискија обраћа пажњу на најситније детаље у укусу и ароми свог омиљеног пића. Дакле, поклон за њега мора бити једнако савршен. Елегантан поклон са одличном израдом и изванредним изгледом може бити добар избор за газда, брат или муж. Понуда луксузних производа обухвата много квалитетних предлога за уникатан поклон.
Оставите коментар